Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir?

Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi için sistematik olarak ve profesyonelce sürdürülen psikolojik yardım hizmetleridir.

 

Birey Okullarında Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programının Hedefleri

Çocuklarımızın zihinsel ve kişilik gelişimlerinin çok büyük bir kısmını tamamladığı, tüm yaşamları boyunca etkili olacak davranış biçimlerinin şekillendiği bu dönemde kendilerini gerçekleştirmelerine yardım etmek amacıyla;

  • Çocuklarımızın psikososyal, duygusal, bilişsel, akademik gelişimlerini desteklemek,
  • Öğrencinin problem çözme, karar verme ve uyum sağlama için gerekli olan bilgi ve becerileri kazanmasını sağlamak,
  • Olumlu ve gerçekçi benlik gelişimini sağlamasına destek olmak,
  • Ebeveynlere çocukları ile ilgili ihtiyaç duyduğu konularda psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti sunmak,
  • Saygı, sorumluluk, sevgi gibi evrensel değerleri kazanmasını sağlamaktır.

 

Birey Okullarında Psikolojik Danışma ve Rehberlik Çalışmaları

Anne baba olarak çocuk yetiştirmenin en zor tarafı sağlıklı, mutlu ve özgüvenli bir birey olma yolunda onun hayatı ile ilgili en doğru kararları almaya çalışmaktır. Ebeveynlik konusunda donanımlı anne babalar bile bazı zamanlar da çocuklarının gelişim süreçlerinde güvenebilecekleri kişiler tarafından kendilerine rehberlik edilmesine ihtiyaç duyarlar. Birey Okulları olarak çocuklarımızın duygusal, sosyal ve akademik olarak sağlıklı gelişimini çok önemsiyor ve çalışmalarımızı da bu doğrultuda planlıyoruz.

Öğrencilerimize  ve velilerimize yönelik çalışmalar:

Her öğrenci kayıt sürecinden başlayarak Psikolojik Danışma ve Rehberlik birimimiz tarafından değerlendirilir. Görüşme ve tanıma sürecimiz başlamış olur. Öğrencilerimizi çok boyutlu olarak tanımaya yönelik bireysel ve sınıf düzeyinde yıl boyunca çalışmalar devam eder.

Öğrencilerimize;

Görsel ve işitsel dikkat testleri ve çalışmaları (Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi, Benton Görsel Bellek Testi, Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi, D2 Dikkat Testi.) Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Temel Kabiliyetler Testi, benlik ve aile algısına yönelik destekleyici envanter uygulamaları, arkadaşlık ve sosyal iletişim becerilerine yönelik etkinlikler ve destekleme çalışmaları yapılmaktadır.

Öğrencilerle yapılan çalışmalar kapsamında velilerimizle iş birliğine önem verilmektedir. Bu doğrultuda; bireysel görüşmeler, bilgilendirici yayınlar, seminer ve konferans çalışmaları yapılmaktadır.

 

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YANLIŞ: Çocuklarda değişim çok kolaydır.
GERÇEK: Değişim her zaman kolay değildir. Üzerinde zaman ve emek harcanması gerekir. Bu bir süreçtir ve sabırlı davranmak gerekir.
YANLIŞ: Okul Psikolojik Danışmanı öğütler verir.
GERÇEK:  Okul Psikolojik Danışmanı problemlerin nasıl çözüleceği konusunda öğüt veren kişi değildir. O, danışma süreci içinde belirlenen hedeflere ulaşmak, çeşitli konularda sağlıklı karar vermek veya problemleri çözmek konularında kişilerin kendileri için en doğru olanı bulmasına yardımcı olandır.
 
YANLIŞ: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi her sorunu anında çözer.
GERÇEK: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi, her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir; Psikolojik Danışmanın elinde sihirli bir değnek bulunmadığı unutulmamalıdır. Bu sabır ve iş birliği gerektiren bir süreçtir.